Tento článok je pre kofeínových závislákov a poradí ti, ako si doma spraviť poriadnu šálku kávy aj bez drahých prístrojov.
Káva minimalisticky?
Ja som za.
K tomuto tmavému moku mám dlhodobý a vrúcny vzťah a sprevádzala ma v každej dekáde života.
Tipla by som si, že môj kávový snobizmus sa vyvíjal asi tak v štyroch fázach:
- Fáza študentská: káva instantná, 3 v 1, z kávomatu, pridať veľa cukru a veľa mlieka, neohrdnem mokočínkom (nemám prachy, ponocujem, chcem drogu v základnej forme)
- Fáza život je gombička: latté, kapučíno, frapučíno (nekonečné hodiny kvákam s kamoškami o móde a chlapoch, čím viac mlieka, tým lepšie)
- Fáza nevyspatá mať : ristretto, espresso, lungo (jediné, čo stíham, je exnúť každú hodinu 5 ml kofeínu po prebdenej noci)
- Fáza hedonistická: kvalitná, veľká, silná, čierna, bez cukru a s troškou mlieka (deti som odplienkovala, vedia sa samé zapásať v aute, je čas užívať si slnečné rána a rozbehnúť sa na rozkvitnutej lúke ako tá víla.. áááách)
Som zrelá žena a je čas na kvalitu.
Keď chcem kávu, tak poriadnu.
Len kde ju sakra zohnať?
Vynárajú sa mi dve alternatívy.
- Sadnem si do kaviarne.
Zdalo by sa to ako jednoduché riešenie, nie však v dnešnej „modernej“ dobe.
Ľudia, je vôbec možné skomplikovať takú jednoduchú vec ako objednávanie kávy??????
„Prosím si veľkú kávu s trochou mlieka a vodu.“
„Chcete americano, flat white, lungo alebo capuccino?“
„Ehm, len tú veľkú čiernu, s trochou mlieka“ – nervózniem.
„Takže americano. A z akej krajiny to chcete? Kolumbia, Brazília, Keňa?“
„Ehm.. Kolumbia?“ – odpovedám neisto.
„A opražené to chcete ako, light, blonde, alebo dark?“
„Je mi to fakt jedno, chcem len jednu čiernu kávu s mliekom“ – stúpa vo mne tlak a snažím sa ostať v prítomnej chvíli.
„A meno?“
„Princezná zo zlatou hviezdou na čele“ – skúšam vtipkovať.
„Páči sa, aj s vodičkou to bude 5.80…„
WTF???
No dobre stačilo Andrejka. Odtiaľ, potiaľ.
V prvom rade, točí sa mi hlava z toľkého výberu. Paralýza z analýzy.
V druhom rade, nebaví ma vysedávať na paletách hipsterskej kaviarne a k lungu (na mňa fakt mini, sorry) za 3.50 si objednať raw koláčik za 4.90 a limonádu s horskými bylinkami za 5.80. Zdá sa mi to už trochu prehnané. P.s. Pozdravujem regióny, áno, ľudia sú ochotní vysoliť toľko peňazí v hlavnom meste. Ale veď žijeme len raz, nie? 🙂
O tom, ako človek vyhadzuje prachy za kávičkovanie v značkových kaviarňach som už písala a vysedávať chodím výnimočne raz za uhorský rok v rámci obchodných stretnutí. Aj aby som si pripomenula, že sa raz za čas stačí a kam to ten šialený svet speje.
A vieš, kde je úplne najlepšia káva v meste, ak už naozaj musíš? Výborná, kvalitná, silná a za euro.
Odpoveď nájdeš na konci tohto videa. Je to zábavné a stojí to za to 🙂 A neboj, ide to aj bez plastového kelímku.
2) Takže, alternatíva druhá: Kávičkujem doma! Bingo.
Mnoho ľudí si myslí, že dobrá káva sa dá vyrobiť v kuchyni len s nejakým prístrojom, a čím drahší, tým lepší. Precestovala som nejaký ten kus sveta, aj ten arabský, kde je káva dennou súčasťou a vieš, kde som si dala tú naj?
V Jordánsku. V tejto krajine žijú obyčajní ľudia na prahu chudoby a majú taký zvyk – vtiahnu ťa do hlinenej chatrče na púšti a chcú ťa pohostiť. Nezištne.
Myslíš, že bradatý chlapík v dišdaši naštartoval špičkový stroj s kompaktným dizajnom vyžadujúci minimum priestoru a ponúkol ma espressom tej najvyššej kvality vďaka pulznému extrakčnému procesu, ktorý zachoval arómu kávy a vytvoril bohatú penu?
Nie.
Zalial mi kávu na turka. Aj so štipkou kardamónu.
Neviem, či to bolo horúcim sálavým vzduchom púšte, oddychujúcimi ťavami, klesajúcemu slnku na obzore a nekonečným tichom krajiny – táto silná voňavá korenená káva sa nevyrovnala žiadnej z vychýrenej kaviarne.
V Katare, v Jordánsku, v Ománe, v Bahraine, v Emirátoch, v Libanone – ľudia si zalievajú a varia kávu ako kedysi. Majú svoj stáročiami overený rituál a takto si ju doma pripravujú. Bez kávovarov na gombík. A je výborná.
Keď ja tak milujem jednoduché veci!!!
Ak človek má na drahý prístroj a teší ho doma len stlačiť gombík, nech sa páči. Ak taký doma máš, nemusíš ho teraz vyhadzovať, haha.. Kľudne si ho užívaj 🙂 Kvalitné stroje stoja aj cez tisíc eur a niekto do nich rád investuje.
! Môžeš ale nemusíš piť luxusnú kávu za frakciu jej ceny.
K dispozícii sú aj lacnejšie prístroje, kde vložíme kapsulu danej značky a páči sa, káva jednoducho a lacno? Naozaj?
Ku kapsulovým strojom mám veľké výhrady, nakoľko vytvárajú nesmierne veľa odpadu. Kecy o tom, ako ich firma vykupuje a recykluje blá blá blá… odpad je odpad a rozpadávajú sa stovky rokov. Načo vymýšľať odpad? Načo riešiť smeti? Nekúpiš a nemáš čo vyhadzovať.
Kúpiš si kávovar na kapsule a zacyklíš na v konzumnom kolotoči nekonečného nakupovania nových a nových kapsúl. V nemeckom Hamburgu dokonca zakázali používanie týchto kávovarov v štátnej správe z dôvodu ich ekologického dopadu. Ja viem, v reklame je fešný herec a keď vojdeš do vyblýskaného obchodu, máš pocit, že si v kávovom nebi.
Sme ochotní obetovať planétu Zem pre naše pohodlie?
To je otázka, ktorú si musí každý klásť sám, a pri každom produkte.
Ako si teda doma spraviť výbornú kávu, ekologicky, jednoducho a lacno?
…
…
…
Dovoľte, aby som vám predstavila môj milovaný: French press!
(alebo po francúzsky: cafetière)
Touto metódou si kávu pripravujeme už niekoľko rokov (až na trapas s kúpou Nespressa počas nášho maximalistického obdobia:) Jeden známy, ktorý je kávičkový fajnšmeker, a doma mu tróni top kávovar, nechcel pri návšteve veriť, že servírovaná káva je z French pressu a musela som mu v kuchyni ukázať rukolapný dôkaz.
Postup je prudko jednoduchý.
Ingrediencie:
- kvalitná čerstvá káva v celých zrnách (kupujem v obchodoch s kávou, alebo aj v Starbuckse – nie v SK supermarkete, dôvod dole)
- dobrá voda (filtrovaná napr. cez Brita systém alebo odstáta so šungit kameňmi)
K príprave budeš potrebovať:
- French press (cena od 10-25 Eur, dobrý je aj ten z Ikey, alebo skús Tescomu či značku Bodum). Majú rôzne veľkosti, klasický pre 2 osoby je cca 350 ml, ak si kávu robíš stále len pre seba, kúp si menší 150-200 ml. Väčší si pre single osobu zaleješ len do polovice a dáš menej kávy.
- mlynček na kávové zrná (v akejkoľvek sieti elektroniky – cena od 10-20 Eur)
- kanvicu na vodu (elektrickú alebo ak môžeš nechaj si vodu zovrieť klasicky v hrnci na plyne, neviem prečo mne takto zovretá voda viac chutí)
Postup prípravy:
- Odmeranie kávy – na jednu veľkú šálku kávy potrebuješ asi 2 PL pomletých zŕn. Na klasický 350 ml French press dávam 4-5 PL celých zŕn
- Pomeľ zrná tak, aby ti pripomínali štruktúru morskej soli. Káva by nemala byť pomletá veľmi na jemnúčko (zanesie to piest) ale ani nie príliš na hrubo (nevylúhuje sa aróma kávy) . Nasyp do sklenenej nádoby French pressu.
- Nechaj zovrieť vodu a počkaj 30 sekúnd. Ak zaleješ kávu bublajúcou vriacou vodou, spáliš ju.
- Pomiešaj a nechaj postáť 4 minúty. Ani viac, ani menej. Nádych, výdych, čas na meditáciu.
- Vlož piest a stlač dole.
- Vychutnaj si 🙂
Ďalšie tipy:
√Možno budeš musieť poexperimentovať s druhmi kávových zŕn alebo trošku ešte upraviť množstvo. Niekto má kávu rád slabšiu, niekto silnejšiu.
√V každom prípade základ je voda a kvalita zŕn. Ani najšpičkovejší prístroj na svete ti nespraví dobrú kávu, ak použiješ vyprchanú starú lacnú kávu.
√Kávu nekupuj do zásoby, ale len po troške, aby zostala čerstvá.
√Zrná pomeľ len tesne pred použitím. Uskladni ju v tme a vo vzduchotesnej nádobe.
√Môžeš použiť aj vopred namletú kávu. Musí byť čerstvá, po otvorení je dobrá ešte také max. 2 týždne. Zo skúsenosti ti poviem, že komerčné kávy kupované v supermarkete na Slovensku sa kvalitou diametrálne líšia od tých u susedov (aj cenovo – je doma drahšia a je v nej menej kávy). Ak môžeš kúp si ju v Rakúsku alebo Nemecku. Ten istý produkt – nebe a dudy. Mne veľmi chutí nemecká Melissa. Káva nemusí byť zo špecializovaného obchodu.
√Ak chceš exotiku, pomeľ si zo zrnami aj jeden či dva kúsky kardamónu.
MULTIFUNKČNOSŤ: French press môžeš používať aj na sypaný čaj (na kávu aj čaj ho maj zvlášť- napáchne), môžeš v ňom aj precediť vývar a kľudne v ňom servíruj aj kakao alebo horúce mlieko.
Ďalšie jednoduchá metóda je káva v tzv. koťogó – klasika mojej babičky varená na plynovom sporáku je neporaziteľná chuťovka. Koťogó je malý a výkonný kávovar, ktorý podedia generácie. Dobrá voda, dobrá káva, necháš zovrieť a máš fajnovú kávu k poobednému koláčiku.
Vravela som ti, že milujem jednoduché veci?
Ako piješ kávu Ty?
Jana says
super clanok. mozno si premyslim kupu presso stroja 🙂
Minimalistka says
Fakt nie je potrebný, radšej by som tie peniaze precestovala hihi
Martin says
Nejsem závislák, ale na kávu z french pressu mě naučila kolegyně. Turek bez turka ? S trochou kardamonu, či špetkou skořice na ozvláštnění.
Minimalistka says
Až som dostala chuť na kávu 🙂 Ďakujem za osvieženie Andrea
MentalEmental says
French press, V60 – väčšinou podľa toho akú chcem silnú chuť, koľko mám času a ako sa mi chce čistiť ?.
A ako spolumajiteľ jednej „hip“ kaviarne by ma zaujímalo kde človek nájde takých retardov ako sa popisuje v článku ?.
Minimalistka says
:)) Ďakujem, o V60 som nikdy nepočula díky, nuž v Bratislave je už kadečo 🙂
Katka says
Neber to prosím negatívne, len starý skeptik vo mne posiela jeden celkom vtipný článok ku šungitu 🙂
https://invivomagazin.sk/zlostne-frflanie-mrzuteho-geologa-sungit—arcikamen-sarlatanov_500.html
Inak súhlas na 100%, v práci a doma mám kávovar, tak ho používam. Ale sestra varí v koťogu a je to super káva. A mamina mi robí „chlpatú“ (tj. obyčajná zrnková) a tiež je to super káva. Lebo ono je to dosť často o tom, s kým tú kávu pijem 🙂
Minimalistka says
Ahoj Katka, ďakujem za link a to slovo chlpaté som nepoznala – super :))) No neviem kde je pravda, my máme v bytovke nechutnú vodu (až kovovú pachuť) a po lúhovaní v šungite je fakt výborná. Na internete sú rôzne názory na všetko, kto sa v tom má vyznať.
Veronika says
Keďže môjmu telu silný kofeín nerobí dobre, pijem domáceho zaliateho turka, s množstvom kávy 2-3 gramy na šálku. Usadeniny pomletej kávy potom putujú do bioodpadu. Takže touto metódou mi vydrží 75 g balíček pomletej kávy aj mesiac:) ale pre každého znamená luxusná káva niečo iné:)
peti says
usadeniny z kávy sú dobré hnojivo na rastliny
Veronika says
Ano. Je:) ked mas rastliny:)
Minimalistka says
áááno, inak na toto som presne zabudla.. spomenúť to.. díky moc!
Eva says
Kava doma je super, alebo v nie-úplne-hipsterských kaviarňach (zdravím z Prahy). Len mám teda výhradu k mlynčeku – za mňa buď manuálny alebo elektrický, ale s mlecími kameňmi, nie so sekáčikom – ak som to pochopila správne z článku, lebo ja som teda na mlecie kamene za 20e nenatrafila 😀 Nech to kafe nie je prepálené týmto spôsobom, keď už sa snažíme o kvalitu 😉
Kristina says
super! 🙂 tiež milujem koťogo… a ešte aeropress a V60. vôňa čerstvo namletej kávy je úžasná.
Tina says
Veľmi dobre vystihnuté, prešla som tiež fázami veľké sladké capuccinno až po kavu cistu silnú a čo najvyššej kvality , od turka, kotoga , french press až sme si zaobstarali drahý zabudovaný kávovar na parádne presso ale práve sa nám po 3,5 r zasprajcoval ?a čaká na opravu tak teraz prišiel opäť na radu french press a mlynček ešte po babke a do toho škorica pripadne ak dostanem aj kardamon. Nevýhoda presso stroja je že vyžaduje filter na vodu a pravidelne tablety na odvapnenie ?. Ináč s tou kaviarňou kde sa pýtajú akú silu mletia to som sa ešte nestretla ?ale pravda je že sa mi paci vyberať odrodu kávy a nebodaj dať si raw koláč a podobne srandy a okolo kávy vymýšľať , problém je že je to extrémne drahé pre matku na rodičovskéj a môžem tak snívať na instagrame a slintat nad fotkami z drahých kaviarni ??,doma si pekne musím niečo napiecť sama a uvariť kavu ako naj viem. Hneď si jednu idem spraviť ?
Minimalistka says
Ahoj Tina, ceny sú už fakt premrštené. No veru tu v Bratislave je už všeličo. Dokonca v Budapešti je kaviareň, kde Ti naservírujú 100 druhov kávy. Beriem to ako občasný luxus, nie ako dennú potrebu a preto si ju robím pekne doma 🙂
Katka says
Ako mi je dobre, ze som si tuto zavislost nevypestovala. Nemusim riesit pravidelne nakupy cerstvej kavy, spravne mlynceky, stroje, vodu s filtrami a kamenmi a cojaviemco este, a tvarit sa pritom ake je to minimalisticke. A moja vykonnost pocas dna nezavisi od stavu kofeinu v krvi 🙂 Ma to jedinu nevyhodu – laska ku kave sa povazuje za uplnu samozrejmost a casto je napr. v hoteloch, ale aj v roznych podnikoch na vyber sice vela druhov kavy, ale nic ine pre „nekavopica“. Skuste zohnat take poctive, chutne kakao v hoteli na ranajky…
Minimalistka says
Ahoj Katka, úplne s Tebou cítim, pre nekávičkára si môžnosti dosť mizerné a všetci automaticky predpokladajú,že človek pije kávu. Moja kamoška nepije kávu a ešte stále ju „pozývam na kávu“ – je to už aj slovný zvrat ktorého sa neviem zbaviť. Nuž mne tento horký mok ešte stále spríjemńuje deň, je to taká pauza, ale určite bez nej viem vydržať. Mlynské kamene zatiaľ naháňať neplánujem 🙂 Ďakujem za komentár.
Alena says
Milujem kávu. Som na nej závislá. Teší ma, že rozmýšľame rovnako. V práci používam French press a doma koťogó. Kávu si tiež meliem čerstvú.
Ale občas poteší aj dobré espresso niekde v kaviarni…Kávu mi kupuje kamarátka cez dealera, ktorá sa v tom vyzná .Určite vyskúšam ten kardamon.
Minimalistka says
Super!
Zuzka says
No asi konečne kúpim mamke koťogó, aby konečne prestala piť tú otrasnú nesku 😀 Ja som to zminimalizovala úplne, mne stačí vôňa čerstvo uvarenej kávy 😉
Minimalistka says
Haha,áno prosím, juj ja už Nesku nemôžem ani cítiť. Kedysi bola ale luxusná značka pre mňa. Nuž chute sa cibria.
Eva says
Toto ma trafilo 🙂 robím si kávu doma, používam kotogo a zaobstarala som si práve frenchpress 😉
Zaujímalo by ma, akú zrnkovú kávu si kupuješ a kde (okrem tej z DE čo píšeš vyššie). V tomto dosť tápam. Ak dáš tip, budem rada ??
Minimalistka says
Ahoj Eva, no neuveríš práve som si zaliala kávu a čítam si komentár. Pomlela som si zrnká zo Starbucksu, kúpené včera 🙂 Paradoxne nekávičkujem tam, len kupujem kávu 🙂 I keď ich Flat White je luxus. Chodím aj do Starého Otca, aj do Yeme, kde predávajú rôzne značky, ale sú aj špecialozované firmy čo predávajú výbornú kávu v zrnách ak mi vie niekto odporučiť, rada vyskúšam aj iné… 🙂 Cez víkend som bola u našich, zaliali mi kávu a fakt bola super, pýtam sa, nie je to tá nemecká, čo sme vám priniesli? Oni že hej.. no hneď som to odhadla, po tej Popradskej čo servírujú bežbe nebe a dudy:)
Lucia says
Káva je láska 🙂 v práci mám French press a ručný mlynček. Doma V60, Chemex a elektrický mlynček s kameňmi aby nespálil zrnká. No a to najdôležitejšie je ČERSTVO pražená káva na Slovensku. Najradšej mám tú od coffeein. Ja vravím že káva sú moje cigarety, keďže nefajčím ale radšej investujem do kvalitnej kávy 🙂
Jitka says
Nejčastěji si vařím kávu v mokka konvičce (kotogo), naučila jsem se to ve Španělsku. French press používáme na chalupě, když se nás sejde hodně. Automat jsem zavrhla kvůli odpadů a taky místu na kuchyňské lince.
Minimalistka says
Ahoj Jitka, áno koťogó a cafetierre aka French press je u nás najobľubenejší kávovar. Ráno z French pressu a poobedné espresso s čokoládkou z koťoga :)Dakujem za komentár a všetko dobré. Andrea
Majka says
Pekný článok, určite vyskúšam 🙂 inak zaujímavá alternatíva ku káve je aj Kratom 🙂 tu sa dá nájsť nejaké info ak by ste chceli https://kratom.potmehood.sk/kratom-blog/