• Skip to primary navigation
  • Skip to main content

Som Minimalistka

Menej vecí a viac života

  • Články
  • Som Minimalistka
  • O mne
  • Rýchlokurz zadarmo
  • Minimalistický denník
  • Kniha
  • Médiá
  • Kontakt

Ako si doma spraviť výbornú kávu. Aj bez drahého kávovaru.

31. januára 2019 publikovala Minimalistka 28 komentárov

Tento článok je pre kofeínových závislákov a poradí ti, ako si doma spraviť poriadnu šálku kávy aj bez drahých prístrojov.

Káva minimalisticky?

Ja som za.

K tomuto tmavému moku mám dlhodobý a vrúcny vzťah a sprevádzala ma v každej dekáde života.

Tipla by som si, že môj kávový snobizmus sa vyvíjal asi tak v štyroch fázach:

  1. Fáza študentská: káva instantná, 3 v 1, z kávomatu, pridať veľa cukru a veľa mlieka, neohrdnem mokočínkom (nemám prachy, ponocujem, chcem drogu v základnej forme)
  2. Fáza život je gombička: latté, kapučíno, frapučíno (nekonečné hodiny kvákam s kamoškami o móde a chlapoch, čím viac mlieka, tým lepšie)
  3. Fáza nevyspatá mať : ristretto, espresso, lungo (jediné, čo stíham, je exnúť každú hodinu 5 ml kofeínu po prebdenej noci)
  4. Fáza hedonistická: kvalitná, veľká, silná, čierna, bez cukru a s troškou mlieka (deti som odplienkovala, vedia sa samé zapásať v aute, je čas užívať si slnečné rána a rozbehnúť sa na rozkvitnutej lúke ako tá víla.. áááách)
Káva kde si?

Som zrelá žena a je čas na kvalitu.

Keď chcem kávu, tak poriadnu.

Len kde ju sakra zohnať?

Vynárajú sa mi dve alternatívy.

  1. Sadnem si do kaviarne.

Zdalo by sa to ako jednoduché riešenie, nie však v dnešnej „modernej“ dobe.

Ľudia, je vôbec možné skomplikovať takú jednoduchú vec ako objednávanie kávy??????

„Prosím si veľkú kávu s trochou mlieka a vodu.“

„Chcete americano, flat white, lungo alebo capuccino?“

„Ehm, len tú veľkú čiernu, s trochou mlieka“  – nervózniem.

„Takže americano. A z akej krajiny to chcete? Kolumbia, Brazília, Keňa?“

„Ehm.. Kolumbia?“ – odpovedám neisto.

„A opražené to chcete ako, light, blonde, alebo dark?“

„Je mi to fakt jedno, chcem len jednu čiernu kávu s mliekom“ – stúpa vo mne tlak a snažím sa ostať v prítomnej chvíli.

„A meno?“

„Princezná zo zlatou hviezdou na čele“ – skúšam vtipkovať.

„Páči sa, aj s vodičkou to bude 5.80…„

WTF???

Latéčko s levanduľou a medom? Možné je dnes všetko 🙂

No dobre stačilo Andrejka. Odtiaľ, potiaľ.

V prvom rade, točí sa mi hlava z toľkého výberu. Paralýza z analýzy.

V druhom rade, nebaví ma vysedávať na paletách hipsterskej kaviarne a k lungu (na mňa fakt mini, sorry) za 3.50 si objednať raw koláčik za 4.90 a limonádu s horskými bylinkami za 5.80. Zdá sa mi to už trochu prehnané. P.s. Pozdravujem regióny, áno, ľudia sú ochotní vysoliť toľko peňazí v hlavnom meste. Ale veď žijeme len raz, nie? 🙂

O tom, ako človek vyhadzuje prachy za kávičkovanie v značkových kaviarňach som už písala a vysedávať chodím výnimočne raz za uhorský rok v rámci obchodných stretnutí. Aj aby som si pripomenula, že sa raz za čas stačí a kam to ten šialený svet speje. 

A vieš, kde je úplne najlepšia káva v meste, ak už naozaj musíš? Výborná, kvalitná, silná a za euro. 

Odpoveď nájdeš na konci tohto videa. Je to zábavné a stojí to za to 🙂 A neboj, ide to aj bez plastového kelímku.

2) Takže, alternatíva druhá: Kávičkujem doma! Bingo.

Mnoho ľudí si myslí, že dobrá káva sa dá vyrobiť v kuchyni len s nejakým prístrojom, a čím drahší, tým lepší. Precestovala som nejaký ten kus sveta, aj ten arabský, kde je káva dennou súčasťou a vieš, kde som si dala tú naj?

V Jordánsku. V tejto krajine žijú obyčajní ľudia na prahu chudoby a majú taký zvyk – vtiahnu ťa do hlinenej chatrče na púšti a chcú ťa pohostiť. Nezištne.

Myslíš, že bradatý chlapík v dišdaši naštartoval špičkový stroj s kompaktným dizajnom vyžadujúci minimum priestoru a ponúkol ma espressom tej najvyššej kvality vďaka pulznému extrakčnému procesu, ktorý zachoval arómu kávy a vytvoril bohatú penu?

Nie.

Zalial mi kávu na turka. Aj so štipkou kardamónu.

Neviem, či to bolo horúcim sálavým vzduchom púšte, oddychujúcimi ťavami, klesajúcemu slnku na obzore a nekonečným tichom krajiny – táto silná voňavá korenená káva sa nevyrovnala žiadnej z vychýrenej kaviarne.

V Katare, v Jordánsku, v Ománe, v Bahraine, v Emirátoch, v Libanone – ľudia si zalievajú a varia kávu ako kedysi. Majú svoj stáročiami overený rituál a takto si ju doma pripravujú. Bez kávovarov na gombík. A je výborná.

Keď ja tak milujem jednoduché veci!!!

Dovolenka v Jordánsku môže vyzerať aj takto.

Ak človek má na drahý prístroj a teší ho doma len stlačiť gombík, nech sa páči. Ak taký doma máš, nemusíš ho teraz vyhadzovať, haha.. Kľudne si ho užívaj 🙂 Kvalitné stroje stoja aj cez tisíc eur a niekto do nich rád investuje.

! Môžeš ale nemusíš piť luxusnú kávu za frakciu jej ceny.

K dispozícii sú aj lacnejšie prístroje, kde vložíme kapsulu danej značky a páči sa, káva jednoducho a lacno? Naozaj?

Ku kapsulovým strojom mám veľké výhrady, nakoľko vytvárajú nesmierne veľa odpadu. Kecy o tom, ako ich firma vykupuje a recykluje blá blá blá… odpad je odpad a rozpadávajú sa stovky rokov. Načo vymýšľať odpad? Načo riešiť smeti? Nekúpiš a nemáš čo vyhadzovať.

Kúpiš si kávovar na kapsule a zacyklíš na v konzumnom kolotoči nekonečného nakupovania nových a nových kapsúl. V nemeckom Hamburgu dokonca zakázali používanie týchto kávovarov v štátnej správe z dôvodu ich ekologického dopadu. Ja viem, v reklame je fešný herec a keď vojdeš do vyblýskaného obchodu, máš pocit, že si v kávovom nebi.

Sme ochotní obetovať planétu Zem pre naše pohodlie?

To je otázka, ktorú si musí každý klásť sám, a pri každom produkte.

Ako si teda doma spraviť výbornú kávu, ekologicky, jednoducho a lacno?

…

…

…

Dovoľte, aby som vám predstavila môj milovaný:  French press!

(alebo po francúzsky: cafetière)

Francúzi to vedia od roku 1929.

Touto metódou si kávu pripravujeme už niekoľko rokov (až na trapas s kúpou Nespressa počas nášho maximalistického obdobia:) Jeden známy, ktorý je kávičkový fajnšmeker, a doma mu tróni top kávovar,  nechcel pri návšteve veriť, že servírovaná káva je z French pressu a musela som mu v kuchyni ukázať rukolapný dôkaz.

Postup je prudko jednoduchý.

Ingrediencie:

  1. kvalitná čerstvá káva v celých zrnách (kupujem v obchodoch s kávou, alebo aj v Starbuckse – nie v SK supermarkete, dôvod dole)
  2. dobrá voda (filtrovaná napr. cez Brita systém alebo odstáta so šungit kameňmi)

K príprave budeš potrebovať:

  1. French press (cena od 10-25 Eur, dobrý je aj ten z Ikey, alebo skús Tescomu či značku Bodum). Majú rôzne veľkosti, klasický pre 2 osoby je cca 350 ml, ak si kávu robíš stále len pre seba, kúp si menší 150-200 ml. Väčší si pre single osobu zaleješ len do polovice a dáš menej kávy.
  2. mlynček na kávové zrná (v akejkoľvek sieti elektroniky – cena od 10-20 Eur)
  3. kanvicu na vodu (elektrickú alebo ak môžeš nechaj si vodu zovrieť klasicky v hrnci na plyne, neviem prečo mne takto zovretá voda viac chutí)
Kto má rád klasický pískajúci čajník?

Postup prípravy:

  1. Odmeranie kávy – na jednu veľkú šálku kávy potrebuješ asi 2 PL pomletých zŕn. Na klasický 350 ml French press dávam 4-5 PL celých zŕn
  2. Pomeľ zrná tak, aby ti pripomínali štruktúru morskej soli. Káva by nemala byť pomletá veľmi na jemnúčko (zanesie to piest) ale ani nie príliš na hrubo (nevylúhuje sa aróma kávy) . Nasyp do sklenenej nádoby French pressu.
  3. Nechaj zovrieť vodu a počkaj 30 sekúnd. Ak zaleješ kávu bublajúcou vriacou vodou, spáliš ju.
  4. Pomiešaj a nechaj postáť 4 minúty. Ani viac, ani menej. Nádych, výdych, čas na meditáciu.
  5. Vlož piest a stlač dole.
  6. Vychutnaj si 🙂
Dokonalosť. S cukrom aj bez.

Ďalšie tipy: 

√Možno budeš musieť poexperimentovať s druhmi kávových zŕn alebo trošku ešte upraviť množstvo. Niekto má kávu rád slabšiu, niekto silnejšiu.

√V každom prípade základ je voda a kvalita zŕn. Ani najšpičkovejší prístroj na svete ti nespraví dobrú kávu, ak použiješ vyprchanú starú lacnú kávu.

√Kávu nekupuj do zásoby, ale len po troške, aby zostala čerstvá.

√Zrná pomeľ len tesne pred použitím.  Uskladni ju v tme a vo vzduchotesnej nádobe.

√Môžeš použiť aj vopred namletú kávu. Musí byť čerstvá, po otvorení je dobrá ešte také max. 2 týždne.  Zo skúsenosti ti poviem, že komerčné kávy kupované v supermarkete na Slovensku sa kvalitou diametrálne líšia od tých u susedov (aj cenovo – je doma drahšia a je v nej menej kávy). Ak môžeš kúp si ju v Rakúsku alebo Nemecku. Ten istý produkt – nebe a dudy. Mne veľmi chutí nemecká Melissa. Káva nemusí byť zo špecializovaného obchodu.

√Ak chceš exotiku, pomeľ si zo zrnami aj jeden či dva kúsky kardamónu.

MULTIFUNKČNOSŤ: French press môžeš používať aj na sypaný čaj (na kávu aj čaj ho maj zvlášť- napáchne), môžeš v ňom aj precediť vývar a kľudne v ňom servíruj aj kakao alebo horúce mlieko. 

Koťogó 🙂

Ďalšie jednoduchá metóda je káva v tzv. koťogó – klasika mojej babičky varená na plynovom sporáku je neporaziteľná chuťovka. Koťogó je malý a výkonný kávovar, ktorý podedia generácie. Dobrá voda, dobrá káva, necháš zovrieť a máš fajnovú kávu k poobednému koláčiku.

Vravela som ti, že milujem jednoduché veci?

Ako piješ kávu Ty?

Letná …. u babičky.

 

 

Filed Under: Kuchyňa, Nezaradené, Životný štýl

Reader Interactions

Comments

  1. Jana says

    31. januára 2019 at 13:51

    super clanok. mozno si premyslim kupu presso stroja 🙂

    Odpovedať
    • Minimalistka says

      10. februára 2019 at 7:37

      Fakt nie je potrebný, radšej by som tie peniaze precestovala hihi

      Odpovedať
      • Martin says

        10. augusta 2019 at 18:56

        Nejsem závislák, ale na kávu z french pressu mě naučila kolegyně. Turek bez turka ? S trochou kardamonu, či špetkou skořice na ozvláštnění.

        Odpovedať
        • Minimalistka says

          14. augusta 2019 at 11:05

          Až som dostala chuť na kávu 🙂 Ďakujem za osvieženie Andrea

          Odpovedať
  2. MentalEmental says

    31. januára 2019 at 14:08

    French press, V60 – väčšinou podľa toho akú chcem silnú chuť, koľko mám času a ako sa mi chce čistiť ?.
    A ako spolumajiteľ jednej „hip“ kaviarne by ma zaujímalo kde človek nájde takých retardov ako sa popisuje v článku ?.

    Odpovedať
    • Minimalistka says

      10. februára 2019 at 7:36

      :)) Ďakujem, o V60 som nikdy nepočula díky, nuž v Bratislave je už kadečo 🙂

      Odpovedať
  3. Katka says

    31. januára 2019 at 14:47

    Neber to prosím negatívne, len starý skeptik vo mne posiela jeden celkom vtipný článok ku šungitu 🙂
    https://invivomagazin.sk/zlostne-frflanie-mrzuteho-geologa-sungit—arcikamen-sarlatanov_500.html

    Inak súhlas na 100%, v práci a doma mám kávovar, tak ho používam. Ale sestra varí v koťogu a je to super káva. A mamina mi robí „chlpatú“ (tj. obyčajná zrnková) a tiež je to super káva. Lebo ono je to dosť často o tom, s kým tú kávu pijem 🙂

    Odpovedať
    • Minimalistka says

      10. februára 2019 at 7:33

      Ahoj Katka, ďakujem za link a to slovo chlpaté som nepoznala – super :))) No neviem kde je pravda, my máme v bytovke nechutnú vodu (až kovovú pachuť) a po lúhovaní v šungite je fakt výborná. Na internete sú rôzne názory na všetko, kto sa v tom má vyznať.

      Odpovedať
  4. Veronika says

    31. januára 2019 at 14:52

    Keďže môjmu telu silný kofeín nerobí dobre, pijem domáceho zaliateho turka, s množstvom kávy 2-3 gramy na šálku. Usadeniny pomletej kávy potom putujú do bioodpadu. Takže touto metódou mi vydrží 75 g balíček pomletej kávy aj mesiac:) ale pre každého znamená luxusná káva niečo iné:)

    Odpovedať
    • peti says

      31. januára 2019 at 17:50

      usadeniny z kávy sú dobré hnojivo na rastliny

      Odpovedať
      • Veronika says

        31. januára 2019 at 20:32

        Ano. Je:) ked mas rastliny:)

        Odpovedať
      • Minimalistka says

        10. februára 2019 at 7:30

        áááno, inak na toto som presne zabudla.. spomenúť to.. díky moc!

        Odpovedať
  5. Eva says

    31. januára 2019 at 15:19

    Kava doma je super, alebo v nie-úplne-hipsterských kaviarňach (zdravím z Prahy). Len mám teda výhradu k mlynčeku – za mňa buď manuálny alebo elektrický, ale s mlecími kameňmi, nie so sekáčikom – ak som to pochopila správne z článku, lebo ja som teda na mlecie kamene za 20e nenatrafila 😀 Nech to kafe nie je prepálené týmto spôsobom, keď už sa snažíme o kvalitu 😉

    Odpovedať
  6. Kristina says

    31. januára 2019 at 15:31

    super! 🙂 tiež milujem koťogo… a ešte aeropress a V60. vôňa čerstvo namletej kávy je úžasná.

    Odpovedať
  7. Tina says

    31. januára 2019 at 16:45

    Veľmi dobre vystihnuté, prešla som tiež fázami veľké sladké capuccinno až po kavu cistu silnú a čo najvyššej kvality , od turka, kotoga , french press až sme si zaobstarali drahý zabudovaný kávovar na parádne presso ale práve sa nám po 3,5 r zasprajcoval ?a čaká na opravu tak teraz prišiel opäť na radu french press a mlynček ešte po babke a do toho škorica pripadne ak dostanem aj kardamon. Nevýhoda presso stroja je že vyžaduje filter na vodu a pravidelne tablety na odvapnenie ?. Ináč s tou kaviarňou kde sa pýtajú akú silu mletia to som sa ešte nestretla ?ale pravda je že sa mi paci vyberať odrodu kávy a nebodaj dať si raw koláč a podobne srandy a okolo kávy vymýšľať , problém je že je to extrémne drahé pre matku na rodičovskéj a môžem tak snívať na instagrame a slintat nad fotkami z drahých kaviarni ??,doma si pekne musím niečo napiecť sama a uvariť kavu ako naj viem. Hneď si jednu idem spraviť ?

    Odpovedať
    • Minimalistka says

      10. februára 2019 at 7:31

      Ahoj Tina, ceny sú už fakt premrštené. No veru tu v Bratislave je už všeličo. Dokonca v Budapešti je kaviareň, kde Ti naservírujú 100 druhov kávy. Beriem to ako občasný luxus, nie ako dennú potrebu a preto si ju robím pekne doma 🙂

      Odpovedať
  8. Katka says

    31. januára 2019 at 20:31

    Ako mi je dobre, ze som si tuto zavislost nevypestovala. Nemusim riesit pravidelne nakupy cerstvej kavy, spravne mlynceky, stroje, vodu s filtrami a kamenmi a cojaviemco este, a tvarit sa pritom ake je to minimalisticke. A moja vykonnost pocas dna nezavisi od stavu kofeinu v krvi 🙂 Ma to jedinu nevyhodu – laska ku kave sa povazuje za uplnu samozrejmost a casto je napr. v hoteloch, ale aj v roznych podnikoch na vyber sice vela druhov kavy, ale nic ine pre „nekavopica“. Skuste zohnat take poctive, chutne kakao v hoteli na ranajky…

    Odpovedať
    • Minimalistka says

      10. februára 2019 at 7:29

      Ahoj Katka, úplne s Tebou cítim, pre nekávičkára si môžnosti dosť mizerné a všetci automaticky predpokladajú,že človek pije kávu. Moja kamoška nepije kávu a ešte stále ju „pozývam na kávu“ – je to už aj slovný zvrat ktorého sa neviem zbaviť. Nuž mne tento horký mok ešte stále spríjemńuje deň, je to taká pauza, ale určite bez nej viem vydržať. Mlynské kamene zatiaľ naháňať neplánujem 🙂 Ďakujem za komentár.

      Odpovedať
  9. Alena says

    1. februára 2019 at 11:53

    Milujem kávu. Som na nej závislá. Teší ma, že rozmýšľame rovnako. V práci používam French press a doma koťogó. Kávu si tiež meliem čerstvú.
    Ale občas poteší aj dobré espresso niekde v kaviarni…Kávu mi kupuje kamarátka cez dealera, ktorá sa v tom vyzná .Určite vyskúšam ten kardamon.

    Odpovedať
    • Minimalistka says

      10. februára 2019 at 7:27

      Super!

      Odpovedať
  10. Zuzka says

    2. februára 2019 at 17:14

    No asi konečne kúpim mamke koťogó, aby konečne prestala piť tú otrasnú nesku 😀 Ja som to zminimalizovala úplne, mne stačí vôňa čerstvo uvarenej kávy 😉

    Odpovedať
    • Minimalistka says

      10. februára 2019 at 7:26

      Haha,áno prosím, juj ja už Nesku nemôžem ani cítiť. Kedysi bola ale luxusná značka pre mňa. Nuž chute sa cibria.

      Odpovedať
  11. Eva says

    12. februára 2019 at 9:21

    Toto ma trafilo 🙂 robím si kávu doma, používam kotogo a zaobstarala som si práve frenchpress 😉
    Zaujímalo by ma, akú zrnkovú kávu si kupuješ a kde (okrem tej z DE čo píšeš vyššie). V tomto dosť tápam. Ak dáš tip, budem rada ??

    Odpovedať
    • Minimalistka says

      12. februára 2019 at 11:28

      Ahoj Eva, no neuveríš práve som si zaliala kávu a čítam si komentár. Pomlela som si zrnká zo Starbucksu, kúpené včera 🙂 Paradoxne nekávičkujem tam, len kupujem kávu 🙂 I keď ich Flat White je luxus. Chodím aj do Starého Otca, aj do Yeme, kde predávajú rôzne značky, ale sú aj špecialozované firmy čo predávajú výbornú kávu v zrnách ak mi vie niekto odporučiť, rada vyskúšam aj iné… 🙂 Cez víkend som bola u našich, zaliali mi kávu a fakt bola super, pýtam sa, nie je to tá nemecká, čo sme vám priniesli? Oni že hej.. no hneď som to odhadla, po tej Popradskej čo servírujú bežbe nebe a dudy:)

      Odpovedať
  12. Lucia says

    28. februára 2019 at 22:11

    Káva je láska 🙂 v práci mám French press a ručný mlynček. Doma V60, Chemex a elektrický mlynček s kameňmi aby nespálil zrnká. No a to najdôležitejšie je ČERSTVO pražená káva na Slovensku. Najradšej mám tú od coffeein. Ja vravím že káva sú moje cigarety, keďže nefajčím ale radšej investujem do kvalitnej kávy 🙂

    Odpovedať
  13. Jitka says

    28. septembra 2019 at 1:34

    Nejčastěji si vařím kávu v mokka konvičce (kotogo), naučila jsem se to ve Španělsku. French press používáme na chalupě, když se nás sejde hodně. Automat jsem zavrhla kvůli odpadů a taky místu na kuchyňské lince.

    Odpovedať
    • Minimalistka says

      29. septembra 2019 at 8:50

      Ahoj Jitka, áno koťogó a cafetierre aka French press je u nás najobľubenejší kávovar. Ráno z French pressu a poobedné espresso s čokoládkou z koťoga :)Dakujem za komentár a všetko dobré. Andrea

      Odpovedať
  14. Majka says

    14. februára 2021 at 1:51

    Pekný článok, určite vyskúšam 🙂 inak zaujímavá alternatíva ku káve je aj Kratom 🙂 tu sa dá nájsť nejaké info ak by ste chceli https://kratom.potmehood.sk/kratom-blog/

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Copyright © 2023 · No Sidebar Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

  • Youtube.
  • Podcast.
  • Obchodné podmienky